De uitdaging van Rotterdam

De impact op onze stad

Het kan je niet ontgaan zijn: het drugsgeweld in Rotterdam. Dat neemt heftige vormen aan, zoals explosies in portieken en geweld op straat. Maar de gevolgen van drugscriminaliteit zijn breder dan dat. Denk maar aan jonge gasten die op school zouden moeten zitten, maar containers uithalen voor criminelen. Of aan drugsafval in de natuur of bewoners die na een incident de straat niet meer op durven.

Rotterdammers die zo nu en dan een XTC-pil, een pinkje MDMA of een lijntje coke nemen, leggen niet zo snel de link met organiseerde criminaliteit in onze stad. En toch draag je op die manier bij aan deze ellende. Als drugsgebruiker kun je echt niet meer wegkijken. Want realiseer je dit: de 50 euro die jij uitgeeft aan een envelopje coke, komt direct in de zak van een crimineel terecht. Een crimineel die bereid is te moorden voor zijn handel. Die bovendien kwetsbare wijken als kweekvijver gebruikt voor zijn organisatie. Nu je dit allemaal weet: vind je een pilletje of lijntje dan nog steeds normaal?

twee agenten staan achter afzetlint bij een deur met gebroken ramen

Wegkijken kan echt niet meer

Bovenstaande cijfers zijn niet mis, Rotterdammers gebruiken steeds meer drugs. De vorige meting is uitgevoerd tijdens de coronaperiode, dus een toename in 2023 is niet zo gek. Maar toch zien we forse stijgingen. Drugsgebruik lijkt normaler te worden.

Steeds meer mensen zijn bereid om hun leefstijl aan te passen voor een groter maatschappelijk doel. We proberen minder te consumeren, we nemen vaker de fiets in plaats van de auto en we eten minder vlees. Kortom: we denken na over de maatschappelijke impact van ons gedrag en zijn bereid daar iets voor in te leveren.

Maar dit geldt niet als we het hebben over drugsgebruik. Af en toe een pilletje of een lijntje lijkt misschien onschuldig, maar dit is het echt niet. Daarom is het belangrijk om samen het gesprek aan te gaan hierover.

Rotterdam kijkt niet weg. Doe jij hetzelfde?

Gebruik Rotterdam in 2023 per dag**

70.000 lijntjes

Cocaïne

+35%

toename

+63%

toename

5.000 pillen

XTC (MDMA)

54.000 joints

Cannabis

+28%

toename

een boterhamzak met daarin veel drugszakjes op de grond

14.000 lijntjes

Speed (Amfetamine)

-107%

Methamfetamine

** In vergelijking met de vorige meting uit 2021. Toe- en afnames zijn berekend op basis van aangetroffen milligram in het Rotterdamse rioolwater. Voor sommige drugs wisselt de zuiverheidsgraad en/of samenstelling.

De verhalen achter de cijfers

De cijfers liegen er niet om: drugs hebben een grote impact op Rotterdam. Wat deze cijfers niet laten zien, zijn de verhalen achter de cijfers. Verhalen van Rotterdamse moeders die hun minderjarige zonen bezoeken in de gevangenis. Of erger - die hun zoon nooit meer zullen zien. Of de verhalen van Rotterdammers die na een explosie in hun straat wekenlang niet meer kunnen slapen. Wegkijken kan niet meer.

Veelgestelde vragen

Er is steeds meer drugsgeweld in Rotterdam. Een campagne gaat de wereld niet meteen veranderen. Maar de gemeente vindt het belangrijk dat het mensen zich bewust zijn van de gevolgen van drugsgebruik in de stad. En dat we daar een gesprek over voeren. Want helaas lijken drugs steeds normaler te worden. Maar achter elke pil en elk lijntje zit een wereld vol criminaliteit. We merken hier in Rotterdam steeds vaker de gevolgen van. Daarom willen we Rotterdammers bewust maken: wat draag jij hier aan bij?

Lees meer

Nee, dit is te makkelijk gedacht. De criminaliteit verdwijnt niet als je legaliseert. Dat blijkt ook uit onderzoek van landen die experimenteren met legalisering. Daarnaast is het de taak van de overheid om mensen te beschermen. Veel drugs (zoals cocaïne) zijn erg verslavend maar bovenal gevaarlijk. Een XTC-pil die getest is, kan er alsnog voor zorgen dat iemand overlijdt. Met legaliseren beschermen we mensen dus niet.

Lees meer

De gemeente werkt samen met de politie, het Openbaar Ministerie, de douane en andere partners om drugscriminaliteit in de stad en de haven aan te pakken. We beschermen onze haven, sporen criminelen op, bieden hulp aan slachtoffers en geven voorlichting aan jongeren over de risico's van drugscriminaliteit. Er gebeurt heel veel in Rotterdam. Wat draag jij bij aan het veiliger maken van onze stad?

Lees meer

Ja, drugs zijn strafbaar volgens de Opiumwet. Dat betekent dat het voor iedereen verboden is om drugs te kopen en op zak te hebben. In Nederland kennen we wel een gedoogbeleid: voor mensen ouder dan 18 jaar wordt een oogje dichtgeknepen als zij een kleine hoeveelheid softdrugs bij zich hebben. Voor harddrugs geldt dat het gebruik van deze drugs niet strafbaar is, het bezit wel. Word je aangehouden met een kleine hoeveelheid drugs op zak, dan wordt dit vaak gezien als gebruikershoeveelheid.

Twijfel jij wel eens over jouw gebruik? Of maak jij je zorgen over een ander? Wil je weten wat risico’s van drugsgebruik zijn? Of wil je weten wanneer je een verslaving hebt? Neem dan contact op met Youz door een mail te sturen naar preventie@youz.nl. Meer informatie over drugs vind je op de website van Youz: https://www.maakjekeus.nl/advies-hulp. Youz ondersteunt mensen in de regio Rotterdam-Rijnmond, hun ouders/verzorgers/vrienden op het gebied van (problematisch) middelengebruik, gamen en gokken. Je hoeft dus zeker niet verslaafd te zijn als je hulp wilt of vragen wil stellen. Youz is er preventief voor jou. Je kunt anoniem contact opnemen met Youz. Kom je uit een andere regio? Dan verwijst Youz je door naar hulp bij jou in de buurt.

Wat weet jij over de impact van drugs op Rotterdam?