Zou het legaliseren van drugs een oplossing zijn voor het drugsgeweld?

In de discussie over drugs komen twee termen terug: reguleren en legaliseren. Met legaliseren wordt bedoeld dat drugsgebruik, -verkoop, -handel en/of -productie legaal wordt. Reguleren gaat vervolgens over welke regels er daarna gelden: waar mag je drugs (ver)kopen, wat is de samenstelling en hoe controleer je als overheid daarop?

Daarnaast is het voor Nederland niet mogelijk om zelf een besluit te nemen over legalisering. We zijn namelijk gebonden aan Europese wet- en regelgeving. Maar wat als we als land wél zelf konden besluiten? Dan blijft er nog altijd een illegale markt over in de rest van Europa, met de criminaliteit en het geweld dat daarbij hoort. De haven in Rotterdam heeft een ideale ligging in Europa en zal daarom gebruikt blijven worden als een van de ingangen tot de Europese zwarte markt.

Wat zou het legaliseren van harddrugs nog meer betekenen? Bij het legaliseren moeten drugs aan diverse wettelijke voorwaarden voldoen (net als alcohol), bijvoorbeeld als het gaat om kwaliteit. Hierdoor zullen de drugs duurder gaan worden. ‘Gelegaliseerde drugs’ kunnen op die manier niet concurreren met drugs die verkocht worden door criminelen. Zeker niet wanneer er ook nog belasting wordt geheven op gelegaliseerde drugs. Dit is ook gebleken in landen waar bijvoorbeeld softdrugs zijn vrijgegeven. Het effect van legaliseren en reguleren zal dus beperkt zijn: er blijft een zwarte markt waar goedkopere drugs worden aangeboden. Het geweld in de stad verdwijnt dan ook niet.

Bovendien zijn lang niet alle drugs geschikt voor legalisering vanwege een te groot risico op verslaving en gezondheidsschade. Het is de taak van de overheid om mensen te beschermen. Legalisatie geeft het signaal af dat de overheid het gebruik goedkeurt, terwijl dit niet zo is. Naast dat veel drugs (zoals cocaïne) erg verslavend zijn, kunnen zij ook gevaarlijk zijn. Eén XTC-pil kan er al voor zorgen dat iemand overlijdt. Zelfs wanneer deze pil getest is. Met legaliseren beschermen we mensen dus niet.

Veelgestelde vragen

Er is steeds meer drugsgeweld in Rotterdam. Een campagne gaat de wereld niet meteen veranderen. Maar de gemeente vindt het belangrijk dat het mensen zich bewust zijn van de gevolgen van drugsgebruik in de stad. En dat we daar een gesprek over voeren. Want helaas lijken drugs steeds normaler te worden. Maar achter elke pil en elk lijntje zit een wereld vol criminaliteit. We merken hier in Rotterdam steeds vaker de gevolgen van. Daarom willen we Rotterdammers bewust maken: wat draag jij hier aan bij?

Lees meer

Nee, dit is te makkelijk gedacht. De criminaliteit verdwijnt niet als je legaliseert. Dat blijkt ook uit onderzoek van landen die experimenteren met legalisering. Daarnaast is het de taak van de overheid om mensen te beschermen. Veel drugs (zoals cocaïne) zijn erg verslavend maar bovenal gevaarlijk. Een XTC-pil die getest is, kan er alsnog voor zorgen dat iemand overlijdt. Met legaliseren beschermen we mensen dus niet.

Lees meer

De gemeente werkt samen met de politie, het Openbaar Ministerie, de douane en andere partners om drugscriminaliteit in de stad en de haven aan te pakken. We beschermen onze haven, sporen criminelen op, bieden hulp aan slachtoffers en geven voorlichting aan jongeren over de risico's van drugscriminaliteit. Er gebeurt heel veel in Rotterdam. Wat draag jij bij aan het veiliger maken van onze stad?

Lees meer

Ja, drugs zijn strafbaar volgens de Opiumwet. Dat betekent dat het voor iedereen verboden is om drugs te kopen en op zak te hebben. In Nederland kennen we wel een gedoogbeleid: voor mensen ouder dan 18 jaar wordt een oogje dichtgeknepen als zij een kleine hoeveelheid softdrugs bij zich hebben. Voor harddrugs geldt dat het gebruik van deze drugs niet strafbaar is, het bezit wel. Word je aangehouden met een kleine hoeveelheid drugs op zak, dan wordt dit vaak gezien als gebruikershoeveelheid.

Twijfel jij wel eens over jouw gebruik? Of maak jij je zorgen over een ander? Wil je weten wat risico’s van drugsgebruik zijn? Of wil je weten wanneer je een verslaving hebt? Neem dan contact op met Youz door een mail te sturen naar preventie@youz.nl. Meer informatie over drugs vind je op de website van Youz: https://www.maakjekeus.nl/advies-hulp. Youz ondersteunt mensen in de regio Rotterdam-Rijnmond, hun ouders/verzorgers/vrienden op het gebied van (problematisch) middelengebruik, gamen en gokken. Je hoeft dus zeker niet verslaafd te zijn als je hulp wilt of vragen wil stellen. Youz is er preventief voor jou. Je kunt anoniem contact opnemen met Youz. Kom je uit een andere regio? Dan verwijst Youz je door naar hulp bij jou in de buurt.

Wat weet jij over de impact van drugs op Rotterdam?